perjantai 27. joulukuuta 2013

Katkarapusalaatissa VOI olla liikaa sitruunaa

Pääsimme tapaninpäivänä niin pitkälle, että Onnin joulupöytäsuosikki katkarapusalaatti tehtiin yhdessä uudestaan ja blogia varten kuvattiin myös valmistusvaiheita. Saimme selville kaksi asiaa.

1) Kotisuosikeistakin kannattaisi ainakin joskus tehdä resepti, tarkkoine määrinen.

2) Katkarapusalaatissa VOI olla liikaa sitruunaa ja liian vähän valkosipulia

Aineethan meillä olivat samat kuin aaton onnistunutta versiota tehdessä.




Mutta koska yritimme (äidin päähänpisto) tehdä kaksi versiota: perinteisen, johon tulee currya ja sen joulupöydässä syödyn suosikin, josta curry oli unohtunut, taisimme yrittää liian vähällä majoneesilla. Opetus numero kolme: älä yritä säästää majoneesia.  Käytimme aika paksua valmista majoneesia, sitruunaa lisättiin jatkuvasti sekoittaen, vaikka leikkaamista ei tässä tarvinnut pelätä. Onni halusi tietää mitä on leikkaaminen, joka ei tarkoita sitä, että hän leikkaa omenalohkoja. Seuraavaksi tehdään varmaan oma majoneesi. Valmiilla kaupan sitruuna- tai muilla maustetuilla majoneeseilla ei ole koskaan kokeiltu.

Sitruunalla ohennettuun majoneesiin laitettiin valkosipulia tällä kertaa vain puolikas kynsi kumpaankin pohjaan ja hienoksi silputtuna, ei murskattuna. Valkosipulin maku jäi ehkä juuri siksi sitruunan taakse, varsinkin kun salaatti ei juuri ehtinyt seisoa ennen syömistä kovin kauan. Sitten runsaasti tillisilppua, hienonnettua salaattisipulia ja paloiteltua vihreää omenaa. Sokerihyppysellinen unohtui pois, mikä saattoi myös haitata.


Saatiin kaksi erilaista kastiketta, toisessa vähän currya, toinen ilman. Katkaravut joukkoon ja pienillä koristeluilla kylmään vetäytymään.

Tapaninpäivän katkarapusalaatti sai siis Onnin varsin anteliaassa arvosteluasteikossa (joka on usein 10/10) saatiin tällä kertaa tulokseksi molemmille versioille 9,5/10.

Ehkä tämä salaatti pitäisi vakioida johonkin muotoonsa. Alkunsa se sai joskus 90-luvulla, kun katkaravut eivät ihan vielä olleet aivan jokapäiväistä arkiruokaa Suomessa.

Ruotsissa oli ravintolakokki tehnyt sitruunamajoneesilla, runsaalla tillin käytöllä, valkosipulilla ja suutuntumaa parantavilla rapeilla "sattumilla" onnistuneen "katkarapu-cocktailin" kuten siihen maailman aikaan jalallisesta lasista tarjottua salaattia kutsuttiin. Tästä ovat pitäneet erityisesti venäläiset ystävät ja ottaneet omiinkin zakuska-pöytiinsä. Kehitelmässä lienee jotain kestävää, jos se Onnin mielestä oli kalaisan joulupöydän parasta antia tänä vuonna.

Salaatin ainekset:
Majoneesia
Sitruunamehua
Currya
Hieman sokeria
Valkosipulia (murskattuna)
Salaattisipulia pilkottuna
Vihreä (Granny Smith tai muu hapan) omena pilkottuna
Tillisilppua
Katkarapuja

Arkena palataan varmaan television lastenohjelmasta saadun tonnikalasalaattireseptin tuunailuun, se on kaikessa keveydessään tämän vastakohta.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro vaan, julkaisemme aiheeseen liittyviä kommentteja,.